sobota 18. septembra 2021

Obľúbené podcasty

 

zdroj:google.sk


Fenomén nazývaný podcas pozná asi každý. Za seba môžem povedať, že poznám dve skupiny ľudí tých ktorý podcasty milujú a počúvajú ich pravidelne a tých ktorý ich neznášajú alebo nemajú šajnu o čo vlastne ide. Osobne sa radím hrdo do prvej skupiny. Podcastom som prišla na "chuť" asi v prvej vlne covidu. Doma zavretá niekoľko týždňov práca len z domu minimálny kontakt s ľuďmi. Na moje osobné počudovanie ma prestali baviť obľúbené seriály či filmy, pesničky ktoré mám rada ma tiež omrzeli tak som v mobile náhodne našla podcastovú aplikáciu a postila si svoj prvá podcast. V dnešom príspevku by som vám rada predstavila moje podcastové stálice. Tie ktoré počúvam najradšej a pravidelne. 

zdroj:google.sk

Jednoznačne najobľúbenejším podcastom je Vražedné psyché z dielne ZAPO. Ide o podcast ktorý sa venuje príbehom vrahov. V podcaste sa rozpráva budúci právnik Richard Mažonas so svojím starým otcom renomovaným súdnym znalcom z oblasti psychiatrie, MUDr. Svetozárom Drobom. Vždy vedú zaujímavú a pútavú diskusiu o tom čo páchateľa priviedlo ku samotnému konaniu čo vražde prechádzalo a podobne. Každý diel je venovaný inému páchateľovi  nejde o žiadne vyzdvihovanie jeho činu ale skôr o dôkladnú analýzu jeho konania. Ide o temné témy zaručene nie určené pre každého. 

zdroj: google.sk

Podobným podcastom sú aj Kriminálne spisy ktoré vyrába Rádio Expres. Na tento podcast som narazila náhodou. V lete mali sériu severských krimi príbehov. Alebo skôr išlo o 3 časti ktoré rozoberali brutálnu vraždu Dánskej novinárky Kim Wall. Ak neviete kto je Kim Wall tak ide o Dánsku novinárku ktorá v roku 2017 záhadne zmizla. Po pár týždňoch ale more začalo vyplavovať zvyšky jej zohaveného tela. Doslova bola rozštvrtená. Z jej vraždy bol obvinený milióna Peter Madsen ktorý ju zabil na palube ponorky a telo vyhodil do mora. Vďaka tejto sérii som vlastne narazila aj na podcasty Kriminálne spisy. Majú veľmi podobný princíp ako Vražedné psyché konanie páchateľa rozoberá psychologička Sylvia Dančiaková a podcastom sprevádza herec Martin Kaprálik. V jesennej "edícii" sa venujú detským vrahom na tieto časti sa tiež veľmi teším. 

zdroj: googl.sk

Aby toho krimi nebolo málo tak do tretice tu mám Profil Zločinu opäť z dielne ZAPO. V tomto podcaste sa redaktorka Kristína Kövešová venuje kriminalite ako takej. V podcaste nájde človek asi všetky drogy, mafiu, prostitúciu, vrahov jednoducho naozaj všetko čo pojem kriminalita v sebe ukrýva. Kristína vedie rozhovory s vyšetrovateľmi, súdnymi znalcami, prokurátormi ale aj s ľuďmi ktorý si prešli väzením a boli väzobne stíhaní. Je to podcas ako ja rada hovorím z každého rožka troška jednoducho každý diel je iný. Sú časti ktoré ma nezaujali ale sú aj také ktoré som si vypočula viackrát. 

zdroj:google.sk

Doteraz to vyzeralo že počúvam len krimi podcasty ale verte nie je to tak. Stálym obľúbencom je zaručene podcast Doktor má Filipa a ako inak opäť od ZAPO. O čom je tento podcast? Podľa názvu asi príliš človek nevie ale ide o veľmi fajn a hlavne aj náučný podcast. Ja ho mám v kolónke oddychové. V podcaste sú dvaja páni doktor Jožko Fatrsík a zdravotný brat Filip Michala vždy s nejakým hosťom vedú debatu na zdravotnícku tému. Ak čakáte samé odborné názvy ktorým bežný človek nerozumie ste na omyle. Vo väčšine prípadov sa snažia viesť vtipnú a zrozumiteľnú debatu. Osobne si vždy z každého dielu odnesiem super pocit. Dozviem sa niečo zaujímavé z oblasti medicíny. Zistila som, že práca na urgentnom príjme je veľmi náročná ale zároveň sa tam nikdy nenudia a zažijú ale veľmi vtipného. Ale viac prevláda odpornosť oboch pánom a ich hostí. 

zdroj:google.sk

Keďže v našej domácnosti nemáme televíziu a používame len Netflix alebo HBO Go bežné relácie nemám šancu vidieť alebo skôr nemám čas na pozeranie relácii. Viem sú voľne dostupné v online archíve ale ako hovorím nie je čas a radšej si pustím práve podcast. Takýmto podcastom je aj Silná zostava ktorú môžete pravidelne vidieť na RTVS. Podcastová verzia je identická s tou televíznou. Veronika Cifrová Odstihoňová si do relácie pozíva ženy a spoločne sa rozprávajú o aktuálnych témach. Mňa zatiaľ najviac zaujala časť o žene ktorá prežila holokaust. 

zdroj:google.sk

Odsúdený na neúspech je podcast Zuzany Kovačič Hanzelovej ktorá pracuje v SME. Venuje sa v ňom rómskej problematike. Hovorí v ňom o tom ako vlastne deti z osách sú predurčené na neúspech. Že ich automaticky ľudia odsúdia a nemôžu sa ďalej rozvíjať. Rómskej problematike som sa viac začala venovať po prečítaný výbornej knihy A okreje máš kde? Od Juraja Čokynu ktorý pracoval ako učiteľ v rómskej osade. Začal vďaka krásnemu projektu Teach for Slovakia. On sám sa v knihe venuje tomu ako tisíce rómskych detí prepadáva už v prvom ročníku a mnohé z nich nedokončia ani len základnú školu a vlastne ako ich celý systém odsúva na okraj a sú predurčené na strašný život. Podcast sa rómskej téme venuje hlbšie a ja som veľmi rada že vznikol. Som rada, že sa rozširuje povedomie medzi ľudí a verím, že raz aj deti ktoré žijú v osade budú mať nárok na krásny a plnohodnotný život. A že ich nebude tento systém a spoločnosť odsudzovať len preto akú majú farbu a to kde žijú. 

zdroj:google.sk

So spravodajských podcastov si najčastejšie púšťam Nahlas od aktuality.sk. Ide o sumár toho najdôležitejšieho u nás. Také moje ranné správy z politického diania ale aj toho nepolitického. Tento podcast si ráno púšťame s priateľom. Niekto si pustí v televízii teleráno a my spravodajský podcast. Ďalším obľúbeným je aj Dobrá ráno od SME má rovnaký princíp rozoberá sa v ňom to najdôležitejšie. 

zdroj:google.sk

Večné dieťa v sebe udržiavam aj ja a veľmi rada. Milujem animované rozprávky. Áno priznávam ťahá mi na 28 rokov a stále milujem Hľadá sa Nemo alebo Dračích záchranárov nehanbím sa za to. Náhodou som ale narazila na podcast Rozprávky od SME. Klasické rozprávky číta Robo Roth (ktorý mi veľmi špecifický hlas) ale číta ich tak trochu inak moderne neviem ako konkrétne by som vám jeho rozprávanie opísala. Naozaj tým, že má špecifický hlas znejú aj rozprávky od Hansa Christiana Andersena inak. Treba si naozaj aspoň jednu časť vypočuť. 


Trochu neobvyklý podcast pre ženu je jednoznačne EisKing - Stevo Eisele a Josef Kral. Som veľká fanúšička F1 od mala sledujem formulu s mojim ocinom to máme taký náš spoločný rituál. Počas sezóny každú druhú nedeľu sledujeme preteky. On v 80% po štarte zaspí ale ja zdatne odolávam a sledujem. Mám pocit že za svoje niekoľkoročné sledovanie som vynechala maximálne 5 pretekov aj to asi píšem priveľa. Jednoducho milujem formulu. Nemám žiadneho favorita mňa skôr baví celá tá scéna a zákulisie ak si myslíte že ide o šport v ktorom nie sú intrigy a zákulisné hry tak ste na veľkom omyle toto je druh športu kde intrigy frčia na plnej čiare. A moja naj komentátorka dvojica je Števo Eisele a Josef Král keď sa spojí moderátor a aktívny pretekár vždy je o zábavu postarané. Títo dvaja páni majú po každej veľkej cene ešte extra debrifing v ktorom sa venujú jednotlivým pretekom a to je pre mňa rozoberať jednotlivé veľké ceny je pre mňa hotový sen. Nikdy nevynechám ani jeden diel. 


Najnovším objavom je podcast Poďme spolu lietať od ZAPO. Ide o vtipné historky pilotov lietadiel. Ako dobre vieme na palube lietadla sa vždy deje veľa zaujímavého. Rada cestujem pred lietaním mám rešpekt ale pri prvom diely podcastu som si nenormálne oddýchla a zabavila sa. 



Zdarne sme na konci. V prvom príspevku v roku 2021 som vám predstavila svoje najobľúbenejšie podcasty. Ak patríte do rovnakej skupiny milovníkov podcastov ako ja asi som vám nepredstavila žiadnu novinku ak áno verím že vás výber zaujal. Ak ste druhá skupina a podcasty nepočúvate možno vás príspevok inšpiroval a začnete. Tak či tak som rada, že po veľmi dlhom čase vznikol príspevok na blogu. Okolnosti v živote sa mi zmenili a už nie je toľko času na písanie ako by som chcela. 

Verím že sa máte dobre. Nebudem sľubovať, že budem písať pravidelne ale kto vie čo prinesie život. 

Buďte zdravý a dávate na seba pozor. 


S pozdravom B. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za Tvoj komentár! Ten sa objaví hneď po schválení. Zároveň Ťa žiadam aby si nevkladal do komentáru žiadny odkaz na giveaway. V prípade že sa v komentári takýto odkaz ukáže. Tvoj komentár nebude schválený. Ďakujem za pochopenie.

P.S.: Na všetky komentáre odpovedám postupne, preto buď trpezlivý. Odpoveď na svoj komentár dostaneš. Ak máš nejakú otázku a chceš dostať rýchlejšiu odpoveď môžeš ma kontaktovať na mail lifeisbeautifulosobnyblog@gmail.com.