pondelok 22. februára 2016

Time Management | Ako si organizujem svoj čas !

zdroj

Organizujete si svoj čas ? Či už ten pracovní alebo oddychový ? 

Ja teda áno ! Bez diáru , zápisníku , To do listu nedám ani deň . Čo je vlastne asi aj trochu smutné keď sa tak spätne na to pozriem , že celý svoj čas mám vlastne na papieri . Teda aspoň to najdôležitejšie a najpodstatnejšie .

zdroj

Pokiaľ som chodila do školy , čo je už teda pár rokov dozadu čas som si tak extrémne neorganizovala.  Prečo aj ? Zapamätať si kedy je nejaký test poprípade čo mám doma urobiť bola hračka . Ale teraz keď mám prácu a samozrejme blog . Je to teda riadna veda , občas mám pocit že čo nemám napísané v diári poprípade na To do liste ako keby pre mňa ani nebolo . Jasné teraz si niekto z vás povie určite len preháňaš a nieje to také zlé . No dobre , sú dni kedy som úplne zaprataná či už pracovnými vecami , blogom a samozrejme domácnosťou . Nežijem sama ale snažím sa čo najviac odbremeniť mamu od domácich prác poprípade nákupov .Dobre viem aké to je prísť domou z práce a ešte sa starať o to čo variť alebo kedy treba upratať . Istú dobu som žila na malom diári kde som si písala podstatné veci a zvyšok som čmárala po kadejakých papieroch ktoré som v konečnom dôsledku aj tak zapatrošila , zahodila alebo ich niekde zabudla . Takže som si povedala dosť ! Jednoducho to takto nemôže pokračovať . Preto som si kúpila diár ktorý kým som objavila zošedivelo mi zopár vlasov . O tom ako dlho som hľadala správny diár som už robila post takže si ho môžete určite prečítať a možno sa aj dobre pobaviť .


Každý máme svoj systém vedenia diáru a vecí okolo . Ak by ste videli môj minuloročný diár tak sa asi zasmejete . Všetko som mala farebne odlíšené najlepšie každý deň iná farba a podobne . Ku koncu mal môj diár dvojnásobok svojej veľkosti bol to úplne obyčajný diár z magazínu Eva ktorý pozná asi každá z nás . Ja osobne oceňujem takýto spôsob kúpiš nejaká magazín a ako darček milí a malí diár. Ale mne jeho veľkosť jednoducho nevyhovovala . Bol  týždenní a na môj vkus mal pomerne málo miesta na jednotlivé dni , čiže som okrem daného miesta v diári využívala aj tonu lepiacich papierikov na rôzne zoznamy , nápady a podobne a to sa samozrejme ku koncu roku odzrkadlilo na jeho objeme . Veď jasné papieriky som mohla vždy z diáru vybrať a vyhodiť ale občas sa mi stalo , že som jednoducho daný papieriky na daní deň nestihla zrealizovať a potom som si ho presúvala kade tade po diári . Kedže som hlava zabudnutá vždy som sa musela vracať aj niekoľko dní dozadu aby som vedela či som všetko čo som mala na pláne aj zrealizovala - preto som pre istotu žiadny papierik nevyhodila .


V tohtoročnom diári som o niečo striedmejšia . Využívam len tri farby čo je teda veľký pokrok . Oproti tomu čo bolo v minulosti . Vzhľadom na to , že mám denný diár mám aj omnoho viac priestoru čiže už nepotrebujem skoro žiadne dodatočné lepiace papieriky ani nič podobné . Stanovené mám tri farby ružová ( blog ) , oranžová ( schôdzky poprípade rodinní oslavy ) žltá ( narodeniny ) a ešte používam červenú a to len na zvýraznenie niečoho veľmi akútneho . Diár som si ešte ozdobila rôznymi nálepkami za pár euro z papiernictva nie sú žiadne extra . Náhodne som si vybrala ešte dni a tam som si napísala rôzne motivačné citáty ale premýšľam že by som tieto citáty praktikovala častejšie keďže je fajn otvoriť diár a prečítať si na daní deň niečo pozitívne a motivačné .

Čo sa týka vedenia blogu tak na to mám zvlášť zápisník . Mám to hlavne z dôvodu , že ak by so si písala všetky poznatky o testovaní do diára a potom pri písaní recenzie spätne hľadala všetky informácie tak mi to potrvá dlhšie . Takto som si založila zápisník do ktorého si všetky poznatky o danom produkte na testovanie zapíšem a pri recenzii len jednoducho nalistujem a informácie použijem . Príde mi to omnoho lepšie ako písať všetko len do diára . Samozrejme keď publikujem nejakú recenziu zapíšem si ju do diáru aby som vedela že áno toto som už písala a podobne . Istú dobu som si blog viedla len na kusoch papiera v jednom euro obale postupne som v tom mala ale chaos , prsto som si kúpila obyčajný zápisník z tesca asi ca tri eurá a som spokojná . Výhodou je že vyzerá ako tak prijateľne podľa mňa by sa mal obal tváriť ako koža ale nie je ňou ale aspoň vyzerá dobre často sa mi stane že som niekde mimo domu a napadne ma nejaký post tak aby som nevyťahovala len kus papiera mám pri sebe tento zápisník a tam si všetko píšem . Áno je o niečo väčší ale pri tom mojom " lodnom kufri " ( kabelka ) zvládnem odniesť aj celý písací stôl .

zdro 
zdroj

Určite sú fajn aj tzv. To do listy . Kde si píšem podstate nákupy alebo aktivity ktoré ma ešte čakajú . Nie je na tom nič ťažké fungujem na báze zoznamu kedy si napíšem základné veci a potom ich len odfajkujem aby som vedela čo som spravila a čo ma ešte čaká . Nákupy si píšem zvyčajne do diáru aj keď je pomerne nepraktické chodiť po potravinách s obrovským diárom - čiže sem tam využívam aj rôzne papieriky kde si nákupný zoznam napíšem . Nájsť sa dajú stovky rôznych vzorov ak ste trochu zručný určite si nejaký dokážete vyrobiť aj sami . Ja na to nemám moc času preto mi dobre poslúžia aj tie z internetu momentálne používam dva vzory a striedam ich ale určite je lepšie verzia celého týždňa ako len pracovný týždeň . Ja používam zvyčajne tieto to do listy aj na domáce práce , asi to znie čudne ale mám lepší pocit ak si napíšem zoznam čo mám urobiť a potom si danú vec pyšne odfajknem s tým že som všetko splnila . Viem je to čudné ale to som ja - jednoducho čudná . :)

zdroj

Pre mňa osobne je vedenia a plánovanie či už diáru alebo aj blogu istý relax , jednoducho si pustím dobrú hudbu a vyšperkujem si diár tak aby som pri každom otvorení mala pocit áno toto som si urobila a je to niečo iné ako bežné diáre . Jednoducho raz týždenne zvyčajne cez víkend si naplánujem aktivity na nasledujúci pracovný týždeň ak teda viem čo budem robiť , zvyčajne mám pracovné veci naplánované na tri dni a potom už len dopisujem alebo škrtám aj keď sa snažím čo najmenej škrtať aby ten diár aj nejako vyzeral , nie že ho niekde otvorím a na každej stane je polovica vecí škrtnutá - jednoducho to nevyzerá dobre a sama by som sa hanbila taký diár aj niekde otvoriť .


Možno niekoho napadne " čo nepoužívaš na všetko mobil ? " , túto variantu som skúšala a moc mi nevyhovovala . Jednoducho čo mám napísané na papieri platí to čo si napíšem do mobilu ako keby ani nebolo . Jasné rôzne pripomienky to áno ale aby som si viedla všetko len v mobile to by som nikde nechodila na čas a podobne . Poznám sa papier je moja istota to čo si naň napíšem jednoducho dodržím , preto mám po celej izbe kade tade rôzne papieriky rodina sa mi smeje že som kráľovná organizovania času ale nie je to tak . Sú dni kedy mám diár úplne prázdny a nemusím nič riešiť ale zase sú dni kedy praská vo švíkoch a neviem kde mi hlava stojí skôr . Preto je pre mňa toto všetko organizovanie , zvýrazňovanie a zapisovanie pomerne dôležité . Občas by som sa najradšej opäť vrátila do školy , kedy som riešila len jednu vec kedy je aká písomka a to je tak všetko . Och , zlaté to časy na strednej škole . Hehe ... :)




A čo vy ? Ako si plánujete svoj čas ? Máte diár ?
Určite mi napíšte dole do komentáru , budem sa veľmi tešiť .




2 komentáre:

  1. Ahoj, naozaj skvelý článok! Máš podobnú organizáciu času ako ja. ☺
    Bibiána Navrátil's Blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem . Tak som rada , že nie som jediná ktorá to berie tak vážne ... Hehe :)

      Odstrániť

Ďakujem za Tvoj komentár! Ten sa objaví hneď po schválení. Zároveň Ťa žiadam aby si nevkladal do komentáru žiadny odkaz na giveaway. V prípade že sa v komentári takýto odkaz ukáže. Tvoj komentár nebude schválený. Ďakujem za pochopenie.

P.S.: Na všetky komentáre odpovedám postupne, preto buď trpezlivý. Odpoveď na svoj komentár dostaneš. Ak máš nejakú otázku a chceš dostať rýchlejšiu odpoveď môžeš ma kontaktovať na mail lifeisbeautifulosobnyblog@gmail.com.